Gløggen som også gjør deg gløgg

Posted on Dec 12, 2013

Gløggen som også gjør deg gløgg

For meg er advent julekalender, innpakking av julegaver, skriving av julekort og baking. Advent er også mørke kvelder, peiskos, familiebesøk, pepperkakefest og gløgg. Jeg fryder meg derfor over  å kunne dele nydelige oppskrifter på varme drikker som byr på stemning i adventstiden. Rydd tid til litt ekstra kveldskos innimellom nødvendige sysler i en hektisk førjulstid!

 • Hjemmelaget gløgg er også en utmerket julegave! (Gjerne i kombinasjon med bokene Mat med mer  og Mat til sinns - gavene som kan gi økt nytelse, velvære og helse! ;)  )

Oppbevar gløggen på tette flasker i kjøleskapet og varm den opp og server til venner som stikker innom. Gløggen er holdbar gjennom både adventstid og jul. Har du gløgg igjen på nyåret, er det den perfekte turdrikken på termos til både liten og stor.

På jakt etter julegaver som gir helse og nytelse på hver side?

Mens mye ferdigkjøpt gløgg inneholder tilsatt sukker og aroma, surhetsregulerende middel, fargestoffer og konserveringsmidler, kan din hjemmelagde gløgg gi deg helsefremmende urter og krydder som nellik, kanel og anis og en masse antioksidanter, vitaminer og mineraler fra epler, blåbær eller solbær om du vil. Det er artig å kunne servere “Gløgg som gjør deg gløgg!”

Les også: Hva er så galt med sukker?

Her er to av mine gløgg-favoritter, med nydelige smaker fra norske bær og frukt:

Blåbærgløgg

Blåbær er kjent for sin antioksidantkraft. Av ville bær er det bare nypen som overgår blåbæret i antioksidantkraft.  Blåbær er vist å kunne forebygge kreft, diabetes type 2, høyt blodtrykk og hjertesykdom. Blåbær kan styrke immunforsvaret og dempe betennelser og de er vist å kunne bedre hukommelsen og å bremse aldringsprosessen (ref. Am J Clin Nutr February 2011).

Blåbærgløggen kan du helle på 1/2-litersflasker og sette i kjøleskapet. Får du uventet voksenbesøk, varmer du så bare innholdet i flasken og tilsetter gjerne også litt rødvin. Da er det bare å nyte hverandre og julen.

Dette trenger du:

 • 1 liter frosne blåbær
 • 1 liter vann
 • 2 dl rørsukker eller 1 dl agavesirup (økologisk agavesirup fås kjøp på helsekost eller hos økoforhandlere).
 • 10 hele nellikspiker
 • 2 hele kanelstenger
 • 1 vaniljestang (delt på langs så frøene kommer ut)
 • 2 stjerner stjerneanis
 • 2 ss sitronsaft

Slik gjør du:

Varm frosne blåbær, vann og agavesyrup på middels varme og gi blandingen et langsomt oppkok. Avkjøl noe, før du slår blandingen over i en foodprosessor. Kjør foodprosessoren noen minutter til du får en gjevn blanding. Slå blandingen tilbake i kjelen. Enklere med stavmikser, men ekkelt om det spruter blåbærsaft omkring.

Tilsett sitronsaft og krydder og la gløggen trekke i 15-20 minutter på laveste temperatur på stekeplaten.
Vil du ha rødvin i til de voksne, bruker du kun 7,5 dl vann og tilsetter rødvin etter smak rett før servering.

Eplegløgg

Visste du at skallet til pærer og epler inneholder flavonoiden quercetin, som kan holde små, trange blodårer litt mer åpne (ref. Am J Clin Nutr 2008)? Slik kan epler være med å forebygge hjerte-karsykdom.

Les også: Epleform m/pekannøtter og kanel

Dette trenger du til 4-5 personer:

Både liten og stor koser seg med hjemmelaget eplegløgg med ekte smak av epler, vanilje og krydder.
 • 1 liter ferskpresset eplejuice (ikke fra konsentrat)
 • 1 kanelstang
 • 1/2 ts anisfrø, eller en stjerneanis
 • 8 nellikspiker
 • 4 tynne skiver fersk ingefær
 • 1 vaniljestang skåret på langs


Bland alle ingrediensene i en kjele og varm langsomt opp til like oppunder kokepunktet. La blandingen trekke oppunder kokepunktet i 10 minutter under lokk. Slå av varmen og la det hele stå å trekke i romtemperatur et par timer, så smaksstoffene får tid til å utvikle seg. Sil så drikken gjennom en sikt og oppbevar den på flasker i kjøleskapet.

Vil du ha en variant med alkohol, vil en dasj rom eller litt hvitvinn kunne passe fint. Men den er også fantastisk akkurat som den er!

Da er det bare å kose seg med gløgg som faktisk også kan gjøre deg gløgg. Ønsker dere mange flotte øyeblikk til nytelse i adventstiden!


No Comments

Join the conversation and post a comment.

Trackbacks/Pingbacks

 1. Pepperkakekalender | Fraiva - […] med litt hjemmelaget julegløgg […]
%d bloggers like this: